Waarom FLASH zinnig is voor je Oracle omgeving


Afgelopen mei was EMC World 2014 in Las Vegas. Dit is HET technische congres van EMC. Als je iets wil weten op het vlak van wat er speelt rondom informatie management of rondom EMC dan moet je hier aanwezig zijn. Het interessante van dit jaar was dat EMC veel aankondigingen deed op dit congres, maar dat bar weinig van deze aankondigingen nieuwe hardware was. Een kleine opsomming van de aankondigingen: 

– Nieuwe versie van ViPR en ViPR SRM, de Software-Defined Storage oplossing van EMC

– Een ECS appliance voor opgebouwd uit servers met ViPR om dataservices te leveren (in mijn boek en software aanbod)

– De hybrid cloud. Een pakket van software en diensten om een complete cloud omgeving in recordtijd op te bouwen. Op EMC World deden ze dit binnen 48 uur.

– VPLEX/ve een software only versie van VPLEX

 Wat ook erg cool was dat SAP tijdens EMC World annonceerde dat HANA in productie op VMware ondersteunt zou worden (vHANA).

Uiteraard was er wel hardware nieuws zoals bijvoorbeeld de acquisitie van DSSD, een nieuw soort FLASH storage voor in-memory en Big Data computing en is er een 1 miljoen dollar garantie aangekondigd rondom XtremeIO. FLASH was overal vertegenwoordigd tijdens het congres. Voor meer informatie over FLASH en de eeuwige zoektocht naar betere performance verwijs ik graag naar de recente blog van Wouter Kolff: “FLASH-ing” performance.

Ik heb altijd mijn bedenkingen gehad bij het inzetten van FLASH voor database omgevingen. De reden hiervoor is dat 80% van de databases het toch goed doen en die hebben helemaal geen FLASH nodig. Dus waarom zou ik een special willen introduceren in mijn omgeving terwijl ik dit met traditionele manieren of met hybrid arrays (een mix van FLASH, SAS en SATA) op kan lossen?

Na EMC World ben ik hier toch anders over gaan denken. Om aan te geven waarom moet ik eerst even schetsen wat de uitdagingen zijn die we zien in database omgevingen. 

1) Het blijkt toch lastig te zijn om de goede ‘fit’ te vinden voor databases waardoor het veel voorkomt dat Datamarts en grote OLTP systemen niet goed presteren omdat ze te weinig IO resources bedeeld krijgen.

2) We zien nog steeds een hoop IO wait time op systemen terwijl het licentie model gebaseerd is op CPU gebruik. Hierdoor kan een deel van de licentie niet gebruikt worden.

3) Er worden heel veel kopieën van productie gemaakt met eigenlijk te weinig IO resources waardoor er inefficiënt gebruik gemaakt wordt van ruimte. Dit soort omgevingen kunnen hierdoor eigenlijk niet doen wat ze moeten doen; behoorlijk testen.

4) Met als gevolg dat zowel gebruikers als ontwikkelaars niet gelukkig zijn met hun omgevingen en storage mensen constant onder druk staan en veel tijd kwijt zijn aan troubleshooting.

 Hoe kan een FLASH array zoals XtremIO nu helpen deze punten op te lossen? 

1) Het eerste punt lijkt me duidelijk. Een goede FLASH array heb je om een voorspelbaar lage latency te hebben en houden. Het grote voordeel is dat je eigenlijk niet meer na hoeft te denken of een bepaalde load wel gaat passen en waar je die precies moet laten landen op een array. De array lost het zelf op. Dit bespaart een hoop tijd en gepuzzel om nog maar te zwijgen van de problemen die je hier mee voorkomt.

2) Steeds meer software is gebaseerd op CPU based licensing. Wat je dan niet wil is dat je gedeeltes van deze CPU cycles opoffert aan IO WAIT. Door het toepassen van All FLASH haal je, als het goed toegepast wordt, alle latency weg en kan je je CPU maximaal benutten. Hierdoor kan je over het gehele plaatje CPU cycles besparen en dus gewoon geld besparen aan CPU based licenties, buiten het feit dat je gewoon minder CPU’s nodig hebt om de load te draaien wat op zich al een besparing is.

3) Naast dat XtremIO een All FLASH array is, doet het ook inline deduplicatie van data. Dit geeft je de mogelijkheid om enorm te besparen in je data voetprint. Binnen database omgevingen wordt veel gebruik gemaakt van kopieën van data om te hergebruiken voor ontwikkeling of test. Ook voor Datawarehouse gerelateerde zaken wordt vaak gebruik gemaakt van kopieën. Door de Deduplicatie mogelijkheden van XtremIO bespaar je op ruimte gebruik maar het geeft je ook de mogelijkheid om instant snapshots te maken die geen extra ruimte innemen. Hiermee kan je enorm besparen in storage gebruik. alle dev en test omgevingen nemen maar 1 keer ruimte in evenals de Datawarehouse kopieën.

Instant ‘zero-cost’ snapshots
Figuur 1: Het mechanisme van Instant ‘zero-cost’ snapshots in de praktijk

4) Doordat je niet meer na hoeft te denken over plaatsing van data maar toch de juiste performance kan leveren bespaar je enorm veel tijd voor de organisatie omdat je niet meer hoeft te zoeken naar hotspots of andere lastig op te sporen performance zaken. En als resultaat heb je ook nog eens een gebruiker die tevreden is. 

Het inzetten van XtremIO voor databases is dus in mijn optiek iets waar je als IT organisatie zeker naar moet kijken om de volgende redenen: 

1) Het bespaart je tijd in beheer. Uitdelen en beheren van storage is eenvoudig en snel

2) Je kunt een constant niveau van performance garanderen waardoor je als organisatie veel minder tijd kwijt bent aan het opsporen van vage performance issues

3) Door een betere benutting van CPU’s en de mogelijkheid te consolideren kan je geld besparen op je software licensing

4) Je kunt besparen in je storage behoefte door, zonder een zware prijs in performance te betalen, gebruik te maken van snapshots en deduplicatie. Dit is vooral nuttig voor test, ontwikkeling en Datawarehouse systemen.

En het resultaat van dit alles is gelukkige gebruikers en daar doen we het toch voor!

Tony van Büüren van Heijst 
Advisory Account SE

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter