ViPR; wat zijn nu eigenlijk de voordelen van Software Defined Storage?


Erik Slooff

Erik Slooff

In mei van dit jaar heeft EMC haar platform voor Software Defined Storage, ViPR, geïntroduceerd. Sindsdien is mij in gesprekken die ik met onze klanten en partners heb, vaak de vraag gesteld wat nu eigenlijk de concrete korte- en lange termijn voordelen van Software Defined Storage zijn. Deze vraag werd indertijd ook gesteld toen VMware in 2001 de eerste release van ESX Server introduceerde. Ik zie veel parallellen tussen het Software Defined Storage platform van vandaag en wat er sindsdien met Server Virtualisatie op basis van standaard hardware componenten is gebeurd.

Met ViPR zijn we bij EMC echter al een paar stappen verder dan ESX destijds; ViPR biedt niet alleen de mogelijkheid van abstractie en de bundeling van resources, maar ook al direct de mogelijkheid om de processen rond Storage Beheer (denk bijvoorbeeld aan het uitdelen van storage capaciteit) verdergaand te automatiseren. Bovendien is er al een uitgebreide Application Programming Interface beschikbaar om deze geautomatiseerde processen nauw te integreren met andere processen zodat bijvoorbeeld een virtuele server samen met de bijbehorende netwerk configuratie en storage capaciteit door een eindgebruiker kan worden afgenomen via een Self-Service portal.

Naar mijn mening zal Software Defined Storage in de nabije toekomst nog veel meer voordelen gaan bieden, doordat het een transparante software laag aanbrengt tussen de (heterogene) storage infrastructuur en de applicatie- en server infrastructuur. Hierdoor zijn er minder integratiepunten nodig dat uiteraard een besparing oplevert op het vlak van beheer, maar de flexibiliteit neemt ook toe door de mogelijkheid om specifieke functies, zoals replicatie, niet meer in de storage arrays toe te passen maar op de Software Defined Storage laag. Uiteraard blijft het een optie om dergelijke functies toch in de storage arrays toe passen, wellicht omwille van compliance of performance.

Erik Slooff – Systems Engineering Manager

Helaas is de vAcademy bij EMC over ViPR uitgesteld tot het najaar. Dan gaan we dieper in op de concepten en achterliggende technologie, hierbij is ook de mogelijkheid om enkele scenario’s hands-on te ervaren.

Stuur een email naar netherlands@emc.com met je functie, bedrijfsnaam en contactgegevens als je hierbij aanwezig zou willen zijn.

Laat een reactie achter