Van Flash Puppy tot Beest in 20 maanden


Het is nu ongeveer 20 maanden geleden dat EMC met XtremIO op de markt kwam. Een nieuw puppy op de All Flash Array (AFA) storage markt. EMC had al eerder traditionele storage systemen uitgerust met Flash disks. Die systemen zijn wat we nu noemen generatie 1 en 2 Flash systemen. In die periode heeft EMC veel geleerd over de ratio’s tussen performance, opslagcapaciteit en schaalbaarheid.

De traditionele systemen zoals de high end EMC Symmetrix en mid tier EMC VNX systemen boden al voldoende opslag, maar de traditioneel ronddraaiende disks schoten tekort op het gebied van performance. Met de toevoeging van Flash disks en FAST (auto tiering) technologie kregen deze systemen een enorme performance boost. Met de komst van Flash disks schuift de performance bottleneck van de ronddraaiende disks naar de controllers. Dit proces wordt versterkt door de behoefte aan meer en nog geavanceerdere functies om de efficiëntie van het systeem verder te verbeteren.

Ondertussen zijn er al een aantal start-ups die met basis AFA-systemen op de markt zijn gekomen. We zien hierbij veelal dual controller systemen, vergelijkbaar met de generatie 2 systemen (zoals EMC VNX) met slimme datareductie software om de prijs/capaciteitsratio positief te beïnvloeden. Deze systemen worden nu generatie 3 systemen genoemd. Ze zijn effectiever dan de generatie 2 systemen, maar missen de schaalbaarheid van high end systemen.

Hiermee zijn we weer terug bij de aankondiging van EMC van 20 maanden geleden. XtremIO is wat we nu een generatie 4 AFA storagesysteem noemen. Het biedt de moderne datareductie technologieën zoals data de-duplicatie en compressie. Daarom is het ook niet vreemd dat dit systeem als rookie direct een marktleidende rol opeist.

De ontwikkelingen gaan razendsnel, nieuwe flash disks met meer capaciteit en verbeterde softwarefuncties onderschrijven de schaalbaarheid van de architectuur. De eerste systemen boden 30TB effectieve capaciteit vanuit een enkele dual controller setup. Het ontwerp van het huidige systeem biedt schaalbaarheid door eenvoudigweg een controller toe te voegen. Momenteel kan het systeem groeien naar 8 dual controller engines met elk een effectieve opslagcapaciteit van 130TB waardoor het totaal, over 8 engines gemeten, al meer dan 1 PetaByte bedraagt. De scale-out architectuur schaalt niet alleen de capaciteit, de performance groeit in gelijke trend mee tot 2 miljoen IOPS met extreem lage responsetijd.

De geweldige ervaringen bij klanten hebben al geregeld tot uitspraken geleid in de overtreffende trap. De positieve feedback dat dit systeem echt over een “beestachtige” performance beschikt heeft EMC doen besluiten XtremIO 4.0 de bijnaam ‘het beest’ te geven.

Voor meer informatie over de Flash-oplossingen van EMC: http://netherlands.emc.com/storage/flash/index.htm

Laat een reactie achter