Unified “tweede platform” storage


De markt maakt zich op voor de transitie van het tweede platform naar het derde platform. Deze kreten zijn relatief nieuw en niet iedereen weet direct wat hiermee bedoeld wordt en  wat EMC kan doen om het tweede platform te optimaliseren.

In het kort zien we alle huidige storage systemen als een typisch tweede platform. Het eerste platform was het mainframe, grote computers met een eigen, interne opslag. De komst van het tweede platform, client-server en netwerk computing leidde de komst in van  externe storage systemen. NAS systemen hebben hierin de taken van de file server opgenomen en SAN systemen ontsluiten de eigen, interne disks van de server en maakt hier een efficiënte, gedeelde opslag laag van. De opkomst van de mobiele devices luiden de overgang in naar het derde platform .

 Bij het derde platform zijn Big Data, applicaties en data analyse niet meer specifiek gekoppeld aan een bepaalde server. Een enkele server levert niet meer voldoende rekenkracht om alle taken zelfstandig uit te voeren. Het sleutelwoord wordt Massive Parallel Processing (MPP) waar Hadoop een voorbeeld van is.

 De huidige tweede platform storagesystemen zijn nog lang niet overbodig. Wel is het duidelijk dat de deze systemen mee moeten met de tijd. Schaalgrootte, combinatie van block (SAN) en file (NAS), beschikbaarheid en integraal management worden richting het derde platform steeds belangrijker.

 EMC heeft recent de Unified VNX systemen gemoderniseerd zodat ze voldoen aan zowel de huidige eisen als ook toekomstige eisen. Dankzij de moderne GUI UniSphere, de uitstekende integratie met de gevirtualiseerde server laag  Wikibon en de ultramoderne Fully Automated Storage Tiering (FAST) kiezen veel Oracle, VMware en Microsoft klanten voor VNX.

Wilt u weten hoe VNX het verschil kan maken in uw storage infrastructuur, hoe EMC haar tweede platform systemen (VNX) heeft geoptimaliseerd? Kom dan naar de maandelijkse EMC kennissessie over VNX op 19 februari bij EMC. Meer informatie over deze sessie kunt u hier vinden.

 Wouter Kolff

Advisory System Engineer bij EMC.

 

Laat een reactie achter