To Flash or not to Flash


In mijn werk als Pre-sales Consultant bij Dell EMC kom ik dagelijks bij diverse bedrijven en instellingen over de vloer om advies te geven over een nieuw te volgen strategie als het gaat om infrastructuur en vooral de storage infrastructuur. Vanuit mijn rol als All-Flash specialist gaat het in de gesprekken ook vaak over Flash en de toepasbaarheid van dit opslagmedium.

Vaak hoor ik dat Flash opslag te duur is en dat de performance van Flash niet nodig is. Tot voor kort had ik de klant gelijk gegeven en een oplossing voorgesteld waarin wel een beetje Flash storage aanwezig is om de performance pieken op te vangen.

The Year Off All-Flash
Maar… Dell EMC heeft niet voor niets 2016 uitgeroepen tot “The Year Off All-Flash. YOAF2Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Flash media en vooral de komst van de 3D TLC drives waarbij we lagen met NANDS dichter op elkaar stapelen, is er op het gebied van capaciteit en performance een gigantische stap gemaakt. Hierbij is zelfs Moore’s Law kinderspel.
In mei van dit jaar introduceerde Dell EMC haar nieuwe Unity Unified Storage platform. Bij introductie van dit systeem was de 3.2TB drive de grootst mogelijke Flash drive configureerbaar. In september was het mogelijk om 7.68TB drives te configureren en met de laatste update gepland voor december is het mogelijk om zelfs 15TB Flash drives te gaan gebruiken. Dit is een vervijfvoudiging van capaciteit in slechts één jaar!

Toch eigenlijk heel logisch?!
Door deze enorme capaciteitsgroei is het voor klanten nu vaak logischer om een nieuwe oplossing volledig te voorzien van Flash drives. Bedenk alleen maar eens wat de besparing is op het gebied van energie, koeling en rackruimte. Nu bestaan storageomgevingen nog voor het merendeel uit grote hoeveelheden spinning disks. Waarbij 30 spinning disks dezelfde performance bieden als één enkele Flash drive. Met de 15TB drives passen er in een 2U Unity oplossing (25x15TB) 375TB aan opslag! Neem daarbij ook nog het gemak van het beheer van een All-Flash oplossing – er wordt niet meer geschoven met data over verschillende storage tiers – dan is een oplossing op basis van All-Flash een no-brainer!

Wil je meer weten over Flash en de Dell EMC Flash-oplossingen en ben je benieuwd wat Iron Man, Lord of the Rings en Moore’s Law hiermee te maken hebben? (Sorry ik werk nu eenmaal voor een Tech company en ben een beetje een ‘geek’) Kom dan 13 december naar Dell EMC Forum in Den Haag en bezoek mijn sessie Modernize with All-Flash van 16.10-16.40 uur.

Schrijf je nu in voor Dell EMC Forum.

Deze blog is geschreven door Ruben Boesenkool, Pre-sales Consultant bij Dell EMC.

Laat een reactie achter