Software grijpt de macht!


IT werd in het verleden voornamelijk gedreven door hardware. In de hardware-laag was nu eenmaal de intelligentie geplaatst en de software moest maar zorgen dat het compatible was met de hardware ketens van een IT infrastructuur. Die tijd is inmiddels voorbij. Koning Hardware is inmiddels op leeftijd geraakt en van zijn troon gestoten door Keizer Software.

Transitie:

De transitie van hardware gedreven IT naar software gedreven IT is een logisch gevolg van de steeds snellere adoptie van de Cloud. Software gedreven, ook wel Software Defined genoemd, zal de komende jaren hoog eindigen in de buzz-woorden top tien. Na Cloud is dit een ‘hype’ aan het worden. Een logisch gevolg, aangezien beiden onomstotelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder de flexibiliteit van software kom je natuurlijk nooit in die mooie wolken.

De laatste jaren zien we dat het eigenaarschap zich verplaatst heeft van IT naar de Business. Organisaties innoveren inmiddels zo snel dat de IT dit maar moeilijk kan bijhouden. IT is gedreven om tegen zo laag mogelijke kosten de infrastructuur in stand te houden. De Business heeft zijn focus op compliancy en een Time-to-Market benadering. Waar de business verschuift naar een IT-as-a-Service (ITaas) model, heeft IT te maken met ontwikkelingen van nieuwe rollen waarbij automation, orchestration, service levels en on-demand belangrijker worden. Tijd voor verandering dus. Tijd voor Software!

EHC_NurtureImage_4

Wat is het nu precies:

Bij een Software Defined Data Center is de gehele infrastructuur gebaseerd op software. Maar wat houdt dit nu precies in? Software Defined zorgt ervoor dat alle hardware en technologie vanuit één centrale management en regielaag inzichtelijk is, aangepast en beheerd kan worden. Alles wordt één logisch geheel. Het maakt bij Software Defined niet meer uit waar je je hardware vandaan haalt. Dit levert natuurlijk extra flexibiliteit op en zorgt ervoor dat de welbekende hardware ‘vendor lock-in’ aan het verdwijnen is. Echter mogen we niet vergeten dat onze data uiteindelijk op hardware landt. In zekere zin creëren we hier een platform waar we simpelweg een andere discussie gaan voeren over hardware.

Wat is er nu allemaal al Software Defined?

Al meer dan een decennia lang virtualiseren we servers in datacenters. Bij server virtualisatie wordt er een software laag, de hypervisor, geplaatst tussen de fysieke server en het besturingssysteem. Dit heeft als doel de efficiëntie, flexibiliteit en het beheer van de server resources te verbeteren. Tot voor kort was virtualisatie beperkt tot servers. Inmiddels behoren ook Netwerk en Storage virtualisatie tot de software laag. Deze lagen vormen gezamenlijk het Software Defined Data Center (SDDC).

Software Defined Storage:

Storage virtualisatie maakt het mogelijk om virtuele machines te verplaatsen naar verschillende geografische locaties met weinig tot geen onderbreking. Als er een probleem ontstaat op één locatie, dan kunnen deze virtuele machines volledig automatisch of door een storage administrator verplaatst worden. Software Defined Storage heeft het potentieel om de beschikbaarheid naar een ander niveau te brengen door steeds beter bestand te zijn tegen uitval of calamiteiten.

Vandaag de dag is storage virtualisatie uitgegroeid tot een nieuwe standaard binnen datacenter omgevingen. Storage op commodity servers (EMC ScaleIO) welke vanuit één logische management stack aangesproken wordt. Of Software Defined Storage waarbij een virtualisatielaag op de bestaande storage infrastructuur wordt aangebracht. Zodat het management van de traditionele storage silo’s afneemt en mogelijke migratieproblematiek niet meer aan de orde is, omdat de “storage dozen” met weinig tot geen inspanning vervangen kunnen worden.

Software Defined Networking:

Network virtualisatie is al vele jaren beschikbaar. Met virtuele LANs (VLAN’s) worden workloads gesegmenteerd op basis van de business unit, type toepassing, data gevoeligheid en prestatiekenmerken.

Netwerkbeheer was altijd complex en vaak ook niet flexibel en dynamisch genoeg. Software Defined Networking brengt een virtualisatielaag over alle fysieke servers aan. Ook hier zal net als bij Software Defined Storage alles als één logisch geheel acteren. Hierdoor kan je bandbreedte aan elkaar vastplakken en netwerkpoorten snel en flexibel naar boven of naar beneden schalen. Migraties worden zo een stuk makkelijker, omdat je de intelligentie onderbrengt in de software laag in plaats van in de hardware laag.

Van ‘die-hard’ naar softie en wat nu?

Wat gaat de toekomst ons brengen? Dat blijft altijd lastig in te schatten. Helaas kunnen we nog niet in de toekomst kijken en beschikken we alleen in films over een glazen bol. Wij verwachten dat Software Defined een steeds grotere rol gaat spelen. Dit wordt veelal gedreven door de adoptie van de Cloud. Steeds meer bedrijven willen de eigenschappen van Cloud terugzien in hun eigen IT omgeving. Flexibiliteit, schaalbaarheid, inzicht, kostenverlaging en dynamiek worden steeds belangrijker voor organisaties. Maar hoe pak je dit nu goed aan? Je kan dit in een ‘big bang’ scenario doen. Ideaal voor nieuwe (applicatie) omgevingen. Ook past een gefaseerde aanpak goed. Zelf kiezen waar, hoe en op welke schaalgrootte je begint heeft zo nu en dan ook zijn voordelen. IT moet vooral innoveren!

 

Meer weten over Software Defined Storage? Bezoek onze website.

 

Deze blog is gezamenlijk geschreven door:
Ruud Mulder – Sr. Account System Engineer EMC
Roy Mikes – Sr. Partner Systems Engineer EMC

 

 

 
 1. Reza Sarshar

  Al eerder op dit artikel dat op Computable gepubliceerd was gereageerd. Hieronder weer mijn reactie 🙂

  1- Het is een logische ontwikkeling dat veel ict diensten en componenten SDx zullen worden. Ik heb in mijn vorig artikel gezegd: Cloud is niks meer dan Software Defined Computing met diensten die daarop draaien.

  2- SDx moet nog verder ontwikkeld en gestandaardiseerd worden. Neem bijvoorbeeld SDN (Software Defined Networking): De definitie van SDN van Cisco is anders dan Citrix. Dit soort zaken zullen later verder gestroomlijnd worden.

  3- Het toepassen van SDx is niet altijd voordelig voor elke organisatie. De kennis en investering die nodig zijn om een SDx omgeving op te zetten en draaiend te houden zijn best moeilijk te verkrijgen. Verder het oplossen van een probleem in een SDx architectuur is zeer complex en ingewikkelder dan in de normale architectuur. Daarom zijn er een aantal spelers die hun producten flink a/h verbeteren voor het monitoren van SDx omgeving.
  SDx heeft verborgen kosten in “de keten” en afhankelijk van een aantal zaken kun je pas zeggen of de oplossing voordeliger is dan een non-SDx omgeving.

  4- SDx ontwikkelingen zullen als disruptieve ontwikkeling een deel van het traditionele businessmodel van een aantal leveranciers bedreigen. Hierover een artikel en voorbeeld dat ik binnenkort ga publiceren.

  5- SDx zal na een tijd gemeengoed worden. Wat het verschil gaat maken is het eco-systeem erom heen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter