Performance management zonder zondebokken


Door Tony van Büüren van Heijst , EMC

Ik spreek vaak met storage beheerders die aangesproken worden op slechte performance van hun arrays. Bijna alle storage beheerders kennen dit fenomeen wel. Een applicatie draait volgens de gebruikers niet snel genoeg en de eerste schuldige is natuurlijk de storage. Nu zeg ik niet dat er nooit problemen zijn op storage gebied en dat storage arrays altijd een perfecte performance bieden, maar het tegendeel is ook niet waar. Wanneer er een performance issue is in een omgeving kan dit ook aan andere componenten liggen zoals bijvoorbeeld de database of suboptimale code.

 Ik moest aan deze problematiek denken omdat we volgende week een sessie over performance optimalisatie voor Oracle databases hebben in ons kantoor (voor meer info, klik hier). Er zijn veel dingen die je kunt doen om performanceproblemen te voorkomen. Maar waarom krijgen storage beheerders altijd de schuld in de schoenen geschoven?

Er zijn een aantal verklaringen voor dit fenomeen. Ten eerste wordt performance vaak subjectief gemeten en niet objectief. Gebruikers merken dat iets trager is maar hoeveel trager of wat het gevolg hiervan is is vaak niet duidelijk. Het is gewoon traag. Ten tweede is de storage de laatste keten van applicatie, database, servers, netwerk en storage. Water loopt altijd naar het laagste punt en de storage beheerders kunnen simpelweg niet meer beweren dat bij hun alles goed is en dat er een deel van de keten na hun problemen veroorzaakt. Ten derde gebruiken de verschillende beheergroepen een ander idioom. Een % CPU usage is niet te vergelijken met een aantal IOPS of buffer hit ratio in Oracle. Als laatste reden zie je dat binnen veel organisaties historische performance data niet of slecht aanwezig is. Een performance probleem is altijd een verandering in de status quo. Als je die verandering kan opsporen ben je al een eind op weg om het probleem te vinden.

IOUG diagram

Source: Independent Oracle User Group study

Al deze bovenstaande punten zorgen ervoor dat er enorm veel tijd besteed wordt aan discussies over performance binnen organisaties en er veel druk bij de DBA’s en storage groep komt te liggen. Onderzoek van de Indepent Oracle User Group (IOUG) toont aan dat het verhelpen van performance issues in de top drie staat van zaken waar een DBA tijd aan spendeert.

 Hoe zorg je er nu voor dat je minder tijd besteed aan performance issues? Naar mijn mening moet je minimaal de volgende twee zaken adresseren:

  •  Zorg dat eindgebruikers performance meetbaar wordt en praat allemaal dezelfde taal. Tijd en aantal transacties
    Uitgangspunt moet zijn dat iedereen dezelfde taal spreekt. Als je praat over performance zijn er maar twee metrics die je hiervoor kan gebruiken. Aantal transacties en tijd nodig om die transacties uit te voeren. Zorg er daarnaast voor dat de metingen die je doet op de verschillende platformen over dezelfde tijdsperiode gaan anders kan je alsnog appels met peren vergelijken. Een voorbeeld van een tool dat dit voor je kunt doen is de OEM 12 plug-in van EMC voor VNX en VMAX. Hiermee kan je zorgen dat DBA’s en storage admins dezelfde view hebben op hun performance data.

 

  •  Weet wat er in het verleden gebeurde zodat je kunt vaststellen of je een probleem hebt en wat er veranderd is dat het probleem veroorzaakt.
    Naast de juiste data is het ook belangrijk genoeg historische data beschikbaar te hebben. Er zijn tools in de markt die je hierbij helpen. SRM van EMC is een voorbeeld van een oplossing voor storage platforms die jaren aan historische data vast kan houden waardoor je snel kan zien waar de afwijking zit met verleden. En met een dergelijk zelfde oplossing kan je ook Capaciteitsmanagement invullen.

 

Kortom om te voorkomen dat je als beheerder de kop van jut wordt op het moment dat er performance issues zijn zorg dat je als keten (applicatie-Database-Server-Storage) dezelfde bron van informatie gebruikt en dat je een baseline uit het verleden hebt. Dat kan je een hoop grijze haren schelen.

 Tony van Büüren van Heijst 
Account System Engineer
EMC Nederland

 

Laat een reactie achter