Meten is weten


Het managen van een storage systeem kan voor de meeste storage beheerders een dagelijkse bezigheid zijn; af en toe eens een LUN uitdelen, een nieuwe host toevoegen… Of als het wat verder gaat dan dat; een aantal disken in een storage pool of RAID groep bijplaatsen. Het zijn allemaal taken die je onder storagebeheer kunt scharen. Heb je nu één of twee storage arrays, dan is het misschien nog best te overzien. Maar wat als je veel systemen te beheren hebt? Wat als je beheer niet dagelijks doet, op welke storage array is er dan nog ruimte beschikbaar? Waar kan ik die nieuwe server qua performance het beste plaatsen? Goed inzicht hebben middels monitoring en daar regelmatig rapporten van zien, zou je hierbij kunnen helpen.

Goed overzicht van de storage omgeving is belangrijk. Monitoren is dan erg belangrijk, op deze wijze krijg je inzicht, overzicht en je kunt zelfs trends zichtbaar maken. Hiervoor zijn een aantal tools beschikbaar die dit mogelijk kunnen maken;
Unisphere Remote biedt de mogelijkheid om VNX en VNXe systemen, zowel lokaal als op remote locaties, te monitoren. Dashboards laten bijvoorbeeld CPU utilisatie, alerts en beschikbare ruimte zien. Vanuit het systeemoverzicht kun je direct naar het desbetreffende systeem gaan om daar via Unisphere het beheer te doen.
Monitoring en Reporting kan een datacollectie doen van verschillende storage platformen, zoals CLARiiON, Celerra en het VNX systeem. Deze geven via een webinterface, volledig inzicht in de hele storage omgeving middels technische grafieken en tabellen van capaciteit overzichten of het tot in detail opvragen van informatie van een specifieke disk en dat geheel dan weergegeven in rapporten. Kortom, uitvoerige informatie die middels trending kan bijdragen aan storageplanning voor de toekomst.
EMC Storage Analytics (ESA) biedt de mogelijkheid om vanuit VMware vCenter Operations Manager proactieve monitoring van storage performance en efficiëntie voor fysieke en virtuele omgevingen. ESA verzamelt performance en capaciteitsdata voor storage analyses. Daarnaast kan ESA worden gebruikt voor het oplossen van problemen of het voorspellen van storage behoeften.
EMC Management Integration voor Microsoft SCOM 2012 biedt de integratie vanuit SCOM richting de storage array, voor zowel de kant van beheer als de kant van monitoring.

Als je de storage omgeving in de gaten houdt via monitoring en daarvan specifieke rapporten kunt maken, dan heb je op ieder gewenst moment inzichtelijk wat de huidige staat van de gehele omgeving is. Hierdoor weet je waar de ruimte is en waar je eventueel aanpassingen zou kunnen of moeten maken om te voldoen aan de behoefte voor de toekomst.

Op woensdag 6 november is er een vAcademy dat geheel in het teken staat van Monitoring & Reporting. Tijdens deze sessie bestaat de mogelijkheid om met al deze producten in de EMC vLab omgeving ervaring op te doen, of met onderdelen daarvan.

Jeroen Kleinnibbelink – MidTier Systems Engineer

Laat een reactie achter