Inzicht is het halve werk


Vanuit mijn rol als Systems Engineer ben ik bijna dagelijks betrokken bij het uitvoeren van performance en capaciteits metingen van IT Infrastructuren. Wat staat er voor apparatuur wat voor technologie is er in gebruik en waar zien we  mogelijkheden om te verbeteren? Welke data gebruik ik wel en welke data is rijp voor het archief? Wordt mijn bedrijfscontinuïteit wel goed geborgd? En last but not least waar wilt u naar toe in de toekomst?

Meten is weten

Ik roep namelijk al jaren: meten is weten. Zo nu en dan hoor ik wel eens “daar heb je hem weer met zijn health check”.  Maar onze auto’s laten we wel periodiek keuren door middel van een APK keuring. Dus waarom controleren we onze IT niet pro-actief en pas als de organisatie  begint te klagen dat iets niet vooruit te branden is? Of f erger nog, niet beschikbaar is. Dan loop je als IT al achter de feiten aan. De gevolgen van deze aanpak hebben ,  hoe je het wendt of keert ,altijd invloed op de omzet en dus ook de continuïteit van de organisatie.

Zonder IT ben je tegenwoordig nergens meer

De afgelopen jaren heb ik bij veel organisaties van dit soort APK’s en health checks uitgevoerd. Opvallend is dat bij sommige organisaties het inzicht in de gezondheid en het presteren van de IT omgeving (totaal) ontbreekt. Zonder in details te treden, ik heb situaties meegemaakt waarbij organisaties totaal geen inzicht hebben in de data die opgeslagen wordt. Wat is het? Hoe lang moet ik de data bewaren en moet het eigenlijk wel op primaire storage geplaatst worden? Is de data nog wel beschikbaar in geval van een escalatie? En hoe snel heb ik het dan weer terug uit mijn back-up en Disaster Recovery omgeving? Back-up jobs die soms langer dan 24 uur duren kom ik helaas ook nog te vaak tegen. Als het al 24 uur duurt om data veilig te stellen, hoeveel tijd neemt het dan in beslag om het terug te halen? En wat zijn de consequenties voor de organisatie? Als ik deze vragen stel, zie ik nog wel eens iemand aan de andere kant van de tafel volledig wit weg trekken of helemaal stil vallen. Toch blijft me dat nog steeds verbazen. IT is cruciaal voor je bedrijfsvoering. En om dit te garanderen heb je in mijn optiek gewoon inzicht in je IT omgeving nodig. Of je nu een kleine organisatie of een multinational bent, zonder IT ben je tegenwoordig nergens meer.

Hoe kan het anders

Op de markt is er een gigantische hoeveelheid aan tooling beschikbaar. Voor iedere laag van de IT infrastructuur is er wel een aparte monitoring of managementtool beschikbaar. Helaas sluiten dit soort tools vaak niet optimaal op elkaar aan. En juist dat laatste is een groot probleem. Een IT Infrastructuur bestaat namelijk uit een x aantal logische ketens zoals: Software/applicaties, compute, network, storage en data. Om een goed beeld van het presteren van je IT infrastructuur te krijgen moet je over de gehele IT Infrastructuur kijken. Pas dan kan je de juiste conclusies trekken en op basis daarvan effectieve oplossingen aanbieden. Je kunt namelijk niet de ene laag los zien van de andere. Overzicht over de gehele IT keten is  daarom cruciaal.

De ideale wereld

Zou het niet ideaal zijn als er tooling beschikbaar is welke een homogeen inzicht geeft over alle logische lagen van de infrastructuur? Een oplossing die  continue monitoort waar mogelijke zwakke schakels zijn?  Een oplossing die direct de vertaalslag maakt naar de mogelijke consequenties van de zwakke schakels op de beschikbaarheid van de omgeving Denk hierbij aan een te kort aan resources of hardware componenten welke op het punt van omvallen staan.

Is het vaak niet  een crime om te zien welke bedrijfsprocessen en applicaties gebruik maken van bepaalde technologie(en) (meervoud wellicht)(servers/netwerkporten/storage etc.)? Ik heb vroeger zelf ook aan de knoppen gezeten en het migreren van zaken was altijd tricky en bezorgde mij wel eens een slapeloze nacht. Ben ik niet net dat ene servertje of die ene koppeling vergeten om te zetten?

En last but not least rapportages. Technisch georiënteerde mensen binnen je organisatie willen technische rapportages. Maar zit het management wel op dezelfde informatie te wachten? Willen die niet alleen maar een overzicht waar in staat of iets naar behoren gepresteerd heeft en waar uitdagingen liggen?

IT van kostenpost naar profitcenter

Ik heb voornamelijk de technische kant van IT besproken, maar inzicht gaat verder dan alleen de technologie. Inzicht in gebriuk en verbruik is cruciaal om de juiste IT  budgetten tot je beschikking te krijgen. IT wordt nog te vaak gezien als een kostenpost. Maar wat als je nu eens proactief een betrouwbare  voorspelling  kan doen, wanneer er weer nieuwe technologie nodig is?  Wat als je op afdelings- of gebruikersniveau het IT verbruik inzichtelijk kan maken? Dit is voor veel organisaties nog een flinke uitdaging,  maar wel een uitdaging  die cruciaal is. Vanuit de cloud wordt dit inzicht en het pay for usage model al vaak aangeboden.

Wil je meer weten over hoe je het beste inzicht in je IT omgeving kan krijgen ,hoe je snel kan reageren op de markt om groei te continueren en operationele kosten te laten dealen en risico’s in te perken? Registreer je dan voor de Digital Transformation Conference. 2016 wordt het jaar van digitale transformatie, veranderingen, disruptie en vooruitgang. De uitdagingen voor IT zijn zo complex geworden dat één enkel bedrijf niet alle antwoorden kan bieden. De EMC Federation bestaande uit EMC, Pivotal, RSA, VCE, Virtustream en VMware vormt een uniek geheel van strategisch op elkaar afgestemde bedrijven die ieder afzonderlijk de beste in hun markt zijn. Samen bieden ze organisaties tegelijk keuzevrijheid én geïntegreerde oplossingen voor de digitale transformatie.

Alle bovenstaande praktijkvoorbeelden en uitdagingen worden opgelost/geadresseerd door EMC ViPR SRM. Meer informatie vindt u terug op: http://www.emc.com/nl-nl/index.htm

 

 

Laat een reactie achter