Hadoop voor Enterprise organisaties?


Wat kan een Enterprise organisatie met een – door Open Source Community in leven gehouden – software als Hadoop? De buzz rond Hadoop blijft nog steeds aanhouden en de vragen over PivotalHD nemen toe. Ik kan hieruit alleen maar concluderen dat Hadoop blijvend is.

Hadoop is een relatief goedkope manier om data op te slaan, het maakt analyses op grote datasets mogelijk door het gebruik van Map/Reduce technology. Het houdt rekening met de breekbaarheid van hardware en er zijn geen directe licentiekosten aan OpenSource Hadoop verbonden.

Een ander voordeel aan Hadoop is dat het met het HDFS filesysteem, data uit bronnen zoals Twitter, email en Facebook kunt analyseren. Dat kan ook in een gestructureerde database, alleen vinden veel mensen dit te duur. Tevens ben je in dat geval de nodige tijd kwijt om de juiste structuur te bereiken zodat je ermee kunt werken, ongeacht je weet of je dat wil of niet.

Nee, ongestructureerde data (denk aan email, internetpagina’s of Twitter) is beter af indien deze AS-IS worden opgeslagen in een platform zoals Hadoop. Je ‘problemen’ beginnen dan pas zodra je over deze data wilt gaan redeneren. Dan is het wel een ‘dingetje’ als je een Map/Reduce job wil schrijven om het vervolgens tegen je eigen gestructureerde database aan te houden.

Bij Pivotal brengen wij de gestructureerde en ongestructureerde wereld van Big Data bij elkaar. Het is in onze Greenplum MPP (Massive Parallel Processing) gestructureerde High Performance Database mogelijk om Map/Reduce resultaten te voegen in de database zelf.

Of nog radicaler, we kunnen de Greenplum MPP database (HAWQ) gewoon laten draaien op het HDFS filesysteem van Hadoop. Met deze HAWQ (Hadoop With Query) oplossing kunnen je DBA’s gewoon met SQL tegen Hadoop aan praten. Het is tevens vele malen sneller dan Hive.

De innovaties van Open Source, gekoppeld aan de zekerheid van Pivotal, worden dan toch een stuk aantrekkelijker.

Tijdens onze Product of the Month sessie op woensdag 20 november bij EMC, bespreken we een aantal van enkele ‘use-cases’ van grote en middelgrote ondernemingen.

Robert Hartevelt – Presales Pivotal Noord Europa


Laat een reactie achter