“Flash-ing” performance


Klinkt fantastisch. Dat wil toch iedereen. In mijn vorig blog heb ik uitvoerig stil gestaan bij ViPR, Software-Defined storage en de specifieke ScaleIO techniek. Beiden maken het leven makkelijker ten aanzien van beheer en inzetbaarheid van verschillende storage elementen.

Goede performance wordt echter bepaald door de zwakste schakel. Een ViPR of ScaleIO oplossing op basis van SAS, NL-SAS en SATA disks zal de performance karakteristieken van deze disks overnemen. Fysieke disks hebben een bepaalde capaciteit en I/O vermogen. Een SAS-10k disk doet 150 IOPS. Is deze disk 300GB dan zijn er 500 IOPS per TB beschikbaar. Heeft deze disk een capaciteit van 600GB dan zakt het aantal IOPS per TB naar 250. Stripe Wide principes schrijven de data over vele disks. Dit kan de throughput verbeteren, maar elke I/O moet nog steeds van en naar de disk geschreven worden welke rustig zijn rondjes draait en daar gerust 5 ms voor uit trekt. Wil men lage latency, dan kan je niet om Flash heen, hier zijn response tijden mogelijk van minder dan 1 ms terwijl een flash disk 10x meer IOPS per TB doet.

Het goede nieuws is dat Flash voor iedereen bereikbaar is geworden. Flash opslag is al een paar jaar beschikbaar en wordt momenteel massaal toegepast. Bijna elk zichzelf respecterende leverancier heeft wel een oplossing met Flash.

Niet alle Flash is gelijk en dat maakt de keuze weer lastig. Welke Flash oplossing past het beste bij mijn uitdaging? Niet alle data hoeft op Flash. Hoe maken we het onderscheidt welke data wel en welke data niet op Flash?. Flash capaciteit heeft nog steeds een prijs waardoor we moeten blijven nadenken.

Toch nog even terug naar EMC ViPR. De data services laag van ViPR is in staat om hier slim mee om te gaan. Hier komt men technieken tegen zoals Storage Tieren (Auto tiering) en capaciteit besparende technieken zoals de-duplicatie en compressie.

De meerwaarde van ViPR zit in de ondersteunde variatie van opslag systemen. De performance die nodig is om te voldoen aan de SLA is dan middels verschillende Flash technieken altijd voor handen zonder dat men deze vooraf tot op de laatste bit moet specificeren. Dit maakt het “flash-ing” leven een stuk aangenamer.

Wouter Kolff
Advisory Systems Engineer.

Laat een reactie achter