Is er leven zonder Storage Resource Management?


Wouter Kolff

Wouter Kolff

Storage Resource Management (SRM) is niet zo sexy als de nieuwste IT trend: Software Defined Data Center (SDDC). Ik durf te stellen dat SRM belangrijker is en alleen maar belangrijker wordt in een SDDC.

De trend van virtualisatie en automatisering is nu op het punt gekomen dat we daadwerkelijk producten krijgen die het gehele IT landschap onder handen nemen, en daarmee de belangrijkste beheerstaken automatiseren. De flexibiliteit viert hoogtij. Alle resources komen in pools en worden nu door de achterliggende software aangesproken naar behoefte. Maar wie weet nu nog wat waar draait. Welke resources worden gebruikt voor specifieke applicaties. Welke delen van de IT infrastructuur worden gebruikt en hoe kan men deze doorbelasten aan de gebruikers.

Hiermee betreden we het SRM speelveld. Traditioneel de bron van informatie om te zien welke resources we hebben, hoe en door wie deze gebruikt worden. In de moderne dynamische wereld is dit proces essentieel, als we er maar voor zorgen dat de data actueel en betrouwbaar is. SRM moet dus net zo dynamisch zijn als het SDDC zelf. Het bijhouden van in gebruik zijnde resources die vanuit een dynamische pool die op zich weer is gevirtualiseerd vergt het uiterste van een systeem. Het is niet meer voldoende voor een SRM om alleen informatie te betrekken vanuit de fysieke laag. De informatie vanuit de virtualisatie en de bovenliggende automatiserings- en gebruikslagen  zijn net zo belangrijk. Deze informatie moet men dan aan elkaar kunnen correleren zodat er een holistisch overzicht ontstaat over alle resources.

Dit klinkt utopisch, toch is het mogelijk. Watch4Net heeft zo’n correlatie-engine gemaakt, en met de overname door EMC is het ook een echt product, of eigenlijk een product suite geworden waarmee men de verschillende elementen kan monitoren.

Mijn stelling is dan ook dat men eigenlijk geen SDDC kan bouwen zonder SRM.

Wouter Kolff

Advisory Systems Engineer.

Wil je meer weten over SRM? Ben u op zoek naar een “end-to-view” of “keten-bewaking”, of krijgt u veel vragen om rapportages over capaciteit en performance van uw storage-, SAN- en host-objecten? Kom dan op woensdag 18 december naar de Product of the Month sessie bij EMC, die volledig in het teken staat van SRM.

Laat een reactie achter