EMC ViPR: Software-defined Storage zonder adder onder het gras


EMC ViPR staat op het punt om “GA” te gaan. Met het beschikbaar komen van deze software kan heel veel storage “software-defined” worden gemaakt. Niet alleen storage van EMC, maar ook van andere storage leveranciers. Zo is er ook een beschreven en open API zodat storage vendoren zelf hun arrays kunnen integreren met ViPR.

Er zijn nog maar heel weinig spelers op de markt die geloven dat je alle storage vraagstukken kunt oplossen met één enkele storage lijn. Het hebben van meerdere storage lijnen in een omgeving maakt het echter heel complex om dit “Software-defined” te maken: Voor elk product zou je aparte scripting of tooling moeten gebruiken. Dit alles zou je daarna moeten samenvoegen met… Meer scripts of tools. Dit is iets wat vrijwel onmogelijk te onderhouden is, laat staan als je IT omgeving explosief groeit.

ViPR levert een dramatische vereenvoudiging in dit soort situaties. De eindgebruiker praat via een self-service portal of direct via een API met ViPR. Zo kunnen storage aanvragen worden gedaan in de trend van “Ik wil 100GB ‘blauwe’ file storage en dit moet worden uitgedeeld aan host X,Y en Z”. De ViPR laag weet precies welke achterliggende arrays de “blauwe” storage tier bevatten en hoe de connectiviteit tussen hosts en storage arrays is, en ViPR kan hiermee de gevraagde storage geheel automatisch uitsnijden en aanleveren aan de hosts in kwestie.

Deze programmatische aanpak om storage te kunnen uitrollen en beheren creëert een logische scheiding tussen de fysieke arrays en de hosts die de storage consumeren, waar ViPR de intermediar is. Abstractie terwijl features van de arrays ten volle benut kunnen blijven worden.

Maar er zit nog veel meer achter ViPR. Zaken als het kunnen uitlezen dwars over alle achterliggende storage arrays. Als ik EMC VNX en VMAX arrays heb, maar ook NetApp arrays, en allen leveren een “blauwe” storage tier, hoe kan ik dan eenvoudig zien hoeveel capaciteit ik nog heb in de gehele tier over alle storage devices? Met ViPR is dit één enkele API call.

Wat ik hierboven omschreven heb noemen we het “control plane” gedeelte van ViPR. ViPR kent echter ook nog een (optioneel) “data plane” gedeelte. Dingen als het leveren van een Amazon S3 of een OpenStack Object API uit standaard file storage via ViPR zijn ook mogelijk.

Veel mensen vragen zich af hoe ViPR er nu eigenlijk “in het echt” uit ziet. Een ViPR installatie is niets meer dan een verzameling virtual appliances, VMs dus! Deze appliances hebben kennis van elkaar, en kunnen als een echt scale-out systeem groeien. De appliances zijn bovendien “built to fail”, zodat bij het uitvallen van een appliance de taken door de andere appliances kunnen worden overgenomen. Hierdoor kent ViPR een grote mate van betrouwbaarheid en door de scale-out architectuur kan ViPR bovendien onbeperkt groeien in slagkracht.

Erik Zandboer – Systems Engineer.

Aanstaande woensdag verzorgt Erik Zandboer de vAcademy die geheel in het teken staat van ViPR. Schrijf je nu in als je deze sessie niet wil missen!

Laat een reactie achter