Dell EMC Unity: het Zwitserse Storage Zakmes


Het afgelopen decennium is de functie van IT-Administrator op het gebied van dagelijks beheer en onderhoud aan de IT-infrastructuur drastisch veranderd. Bezuinigingen op IT-budget en nieuwe ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de IT-Administrator vandaag de dag een veel breder scala aan taken moet bedienen, terwijl de tijdslijnen om deze uit te voeren sterk zijn gereduceerd en het bedrijf bovendien maximaal afhankelijk is geworden van de IT infrastructuur. Dit vraagt om IT-oplossingen die de efficiëntie en eenvoud van beheer verhogen, maar wel betaalbaar zijn.

Dell EMC Unity, een data-opslag-platform in het midrange-segment geeft volledig invulling aan deze behoeften en biedt daarnaast meer extra’s, zodat het dagelijks beheer van de IT-Administrator zo eenvoudig wordt dat deze meer tijd overhoudt om andere werkzaamheden uit te voeren. Unity is een volledig nieuw, van de grond af aan opgebouwd data-opslag-platform dat nieuwe marktstandaarden introduceert op het gebied van:

Eenvoud: IT-Administrators hebben vandaag de dag weinig tot geen tijd en budget om uitgebreide trainingen te volgen, voordat een platform kan worden geïnstalleerd, geconfigureerd en beheerd. Unity wordt binnen enkele minuten geïnstalleerd (hardware- en softwarematig), geconfigureerd en beheerd.

Moderne Technologie: de markt werkt graag met de nieuwste technologieën. All-Flash is er één van. Data-opslag-systemen moeten gebouwd en ontworpen zijn om o.a. deze technologie volledig te kunnen benutten en huisvesten. Het design en de architectuur van Unity is gebouwd voor All-Flash.

Flexibiliteit: data-opslag-systemen moeten optimaal kunnen worden ingezet voor een grote variatie aan workloads; block, file, VMware, databases, backup target, etc. Unity is een volledig ‘unified’ systeem en kan daarom een zeer grote variatie aan workloads aan, ongeacht of deze file of block zijn.

Betaalbaar: kleine IT-budgetten vereisen systemen die betaalbaar zijn en tevens de beste Total Cost of Ownership (TCO) bieden gedurende de levensduur van het systeem, zonder dat daarbij eventuele verborgen kosten komen bovendrijven. Unity is zeer betaalbaar, biedt de laagste TCO in de markt en kent geen verborgen kosten. Het Unity portfolio kent een drietal uitvoeringen:

  1. Hybride – voorzien van SSD, SAS en NL-SAS disks, waar naar behoefte volledig automatische data-tiering op kan worden toegepast, zodat data altijd op de juiste disk wordt opgeslagen.
  2. All-Flash (F) – volledig voorzien van SSD disks om voor iedere workload op ieder moment een zeer hoge performance en lage latency te garanderen.
  3. VSA – Virtual Storage Appliance – een virtuele variant van het Unity platform, dat nagenoeg dezelfde data-services kent als de fysieke variant, tegen de allerlaagste prijs die de markt kent en vaak wordt ingezet als uitwijkoplossing, backup-target of OTA-omgeving.

Daar niet ieder bedrijf dezelfde capaciteits- en performancebehoeften heeft, bestaat het Unity portfolio uit een viertal systemen: 300(F), 400(F), 500(F) en 600(F), zodat de klant een ruime keuze heeft om te kiezen welke variant het beste bij haar bedrijf past.

Eenvoud:
Beheer en operatie van data-opslag-systemen is voor veel IT-Administrators een taak die veel tijd, energie en vaak ook productkennis vereist. Daarbij heeft de IT-Administrator tegenwoordig een zeer breed takenpakket, waarvan beheer en onderhoud van storage een klein onderdeel is. Storage moet daarom eenvoudig te beheren en implementeren zijn. Unity is in de meeste gevallen binnen enkele minuten te racken en te bekabelen. Uniek, als in acht genomen wordt, dat men hier spreekt over een volledig unified data-opslag-platform. Doordat block- en filecomponenten (controllers, NAS heads, Data Movers en Control Stations) allen gehuisvest zijn in één enclosure van slechts 2U (rackunits), is het aantal hardware-componenten en kabels sterk gereduceerd, waardoor racken en bekabelen minutenwerk is geworden. De basis-setup van een configuratie wordt middels een paar eenvoudige stappen bewerkstelligd en neemt niet meer dan 10 minuten in beslag.

Eén all-included software licentie zorgt ervoor dat op elk willekeurig moment gebruik kan worden gemaakt van alle, binnen het Unity-platform, aanwezige functionaliteit. Dagelijks beheer en onderhoud van de storage-oplossing is door de zeer eenvoudige grafische gebruikers-interface in HTML 5 een fluitje van een cent. In één oogopslag zijn direct alle statistieken af te lezen, zoals performance, latency, capaciteit, connectiviteit en meer. Door gebruik van kleurcodering is eenvoudig te zien of een component verhoogde aandacht vereist.

Configuratie van volumes (block, file, CIFS, NFS), snapshots en replica’s vergroten – en in geval van NAS-filesystems ook verkleinen – is kinderspel geworden. En dit alles is mogelijk binnen dezelfde gebruikersinterface. De uitgebreide platformintegratie met VMware en Microsoft zorgt ervoor dat Datastores en vVols direct vanuit de gebruikersinterface kunnen worden aangemaakt, waarna de Hypervisor deze ook direct als zodanig herkent zonder dat hier nog aanvullende configuratie-acties voor nodig zijn.

Naast dagelijks beheer, wordt vanuit dezelfde gebruikersinterface ook onderhoud en support uitgevoerd. Upgrades van software en hardware en het maken van rapportages worden in enkele stappen gerealiseerd. Zijn er vragen, dan geven “How To” video’s en een geïntegreerde chatfunctie met EMC support direct antwoord.

Modern:
Op het moment dat een bedrijf een nieuwe data-opslag-oplossing aanschaft, moet deze uiteraard aan de nieuwste technologische ontwikkelingen voldoen en is het wenselijk dat deze ook ontwikkeld is met oog op de toekomst, zodat nieuwe technologieën op een later moment snel en eenvoudig kunnen worden geadopteerd. Het Unity-platform biedt dit en maakt gebruik van technologieën zoals 12 Gb SAS-backend, SSD’s op basis van eMLC en TLC (1 – 0.3 WPD) met capaciteiten oplopend tot meer dan 15TB per disk en FlexIO netwerkmodules die een breed scala aan front-end connectiviteits-opties bieden: 16Gb FC, 10Gb iSCSI (optical, copper) behoren tot de standaard. Op het gebied van software worden de laatste technieken zoals bijvoorbeeld vVols en HTML 5 gebruikers-interface ondersteund en het platform maakt gebruik van containerization met behulp van Docker. Hierdoor kunnen pijlsnel nieuwe software-functionaliteiten geadopteerd worden, zonder dat het invloed heeft op de operatie en processen.

Flexibel/Schaalbaar:
Data-workloads zijn in de meeste bedrijven “mixed” van aard. Data afkomstig uit Sharepoint omgevingen, Office bestanden, Databases, CRM applicaties, mailboxen en VDI landschappen landen vaak op één data-opslag-oplossing. Daarom is het belangrijk om een oplossing te hebben die flexibel en schaalbaar is en eenvoudig “mixed workloads” kan verwerken. Unity is een unified platform; block (FC/iSCSI) en file (CIFS/NFS) opereren binnen één platform. Het beschikt over zogenaamde FlexIO modules die naar gelang de behoefte aan netwerk-connectiviteit en functionaliteit zonder onderbrekingen in de operatie kunnen worden bijgeschaald en tevens toekomstige netwerktechnologieën eenvoudig kunnen adopteren. Unity maakt binnen de hybride propositie gebruik van Dell EMC FAST Technologie (Fully Automated Storage Tiering). FAST bestaat uit een tweetal logische componenten: FAST Cache en FAST VP.
FAST Cache functioneert als een second-level-cache layer, dat ervoor zorgt dat de onboard-cache (L1 cache), de allersnelste data-opslag component die de hoogste performance en laagste latency biedt, sterk in capaciteit wordt vergroot, wat de overall systeem performance een enorme boost geeft en het aantal benodigde performance disks sterk reduceert waardoor aanzienlijk in kosten kan worden bespaard.
FAST VP verzorgt de algehele tiering van data op zowel block-, file- en vVol-niveau en zorgt ervoor dat ieder data-block van iedere workload altijd op de juiste disk binnen het storage-platform staat. En last but not least beschikt Unity over een uitgebreide REST API, waardoor gemakkelijk vanuit een andere omgeving, applicatie of hybrid cloud oplossing met de Unity-omgeving kan worden geïntegreerd. Hierdoor kunnen taken zoals het aanmaken of verwijderen van volumes, NAS shares, snapshots en replica’s vanuit andere applicaties of clouds eenvoudig worden geïnitieerd.

Kostenefficiënt:
Door de ingenieuze architectuur passen controllers, NAS heads, Data Movers en Control-Stations allen in een behuizing van slechts 2 rack-units. De kostenreductie in footprint, energie en koeling loopt hierdoor aanzienlijk op. Daarnaast kent het Unity-platform een unieke manier van data-huishouding, waardoor het schrijven van data naar disk uiterst efficiënt is. Hierdoor is Dell EMC in staat steeds kost-efficiëntere SSD disks (1 – 0.3 WPD) binnen het Unity-platform te gebruiken.
Ook het licentiemodel draagt aanzienlijk bij aan kostenverlaging. Unity kent een all-included licentiemodel, waarin alle functionaliteit – o.a. thin provisioning, snapshots, replicatie, integratie met HyperVisors en rapportage tools, op ieder moment kan worden gebruikt, zonder dat daarvoor aanvullende kosten moeten worden betaald. Nooit meer verborgen kosten!

Het Unity-platform kent naast een viertal fysieke arrays ook een virtuele variant, de Dell EMC UnityVSA. Deze is eenvoudig te downloaden. Er is een gratis variant met een capaciteit van 4TB die kan worden gebruikt voor het uitrollen van OTA-omgevingen en geen ondersteuning van Dell EMC support kent. Daarnaast is er een betaalde variant welke is op te schalen tot 50TB waar Dell EMC volledig support op biedt. Deze kan bijvoorbeeld worden ingezet als DR-omgeving, waarbij tussen de fysieke Unity en UnityVSA een bi-directionele replicatie kan worden opgezet. Of als backup-target of NAS backup-target middels NDMP.

Beschikbaarheid:
Storage is het hart van de IT-infrastructuur. Een korte onderbreking van beschikbaarheid van data kan een organisatie, naast interne uitdagingen, enorm veel geld kosten. Daarom moet een storage-oplossing altijd hoog beschikbaar zijn. Dell EMC levert buiten de standaard hardware en software support (NBD, 24×7) nog 2 additionele diensten: Proactive Support en Cloud IQ.

Proactive support:
Met Proactive support voert Dell EMC op afstand continu proactieve monitoring uit op eventuele hardware- en software-issues. Dreigen componenten stuk te gaan of bestaat er dreiging dat software mogelijkerwijs in de toekomst door aanwezige bugs niet goed functioneert, dan wordt dit, eventueel in overleg met de klant als de wens daar is, proactief opgelost.

Cloud IQ:
Cloud IQ monitort het systeem op capaciteit en performance (IOPS, latency/response-times, hardware, software, etc.) Het is eigenlijk een “ongoing APK’ waar continu op component-niveau wordt gekeken of de storage-oplossing nog binnen de vooraf gestelde marges opereert, en grafisch weergegeven door middel van een ‘health score’. Hierdoor kan men in één oogopslag zien welk component (hard- en/of software) aandacht nodig heeft. Daarnaast maakt Cloud IQ de periodieke groei in performance en capaciteit op basis van deze componenten inzichtelijk. Hierdoor kan op zeer eenvoudige manier een trendanalyse worden gemaakt.
Cloud IQ verzamelt deze informatie tevens in een wereldwijde ‘data lake’, waardoor Dell EMC door beter inzicht in staat is de beschikbaarheid van Unity nog stabieler te maken, en er garanties van zes 9’s in plaats van vijf 9’s kunnen worden afgegeven.

Dell EMC Unity kan dan ook gezien worden als het Zwitserse Storage Zakmes: één platform met één grafische gebruikersinterface die een zeer breed scala aan functionaliteiten ondersteunt. Bediening en beheer zijn uitermate eenvoudig geworden. Zo simpel en eenvoudig kan en moet storagebeheer zijn!

De Unity VSA software is kosteloos te downloaden via onze website.

Deze blog is geschreven door:
Erik Comperen, Sr. Systems Engineer, Dell EMC Nederland
Ruud Mulder, Sr. Systems Engineer, Dell EMC Nederland

Laat een reactie achter