De beperkingen voorbij


Wouter Kolff

Wouter Kolff

De meest intrigerende technologie vandaag de dag zijn de Flash disks. Deze techniek schuift alle bestaande limieten aan de kant. Data is direct – en dan bedoel ik ook echt direct – binnen een duizendste van een seconde, beschikbaar.

De vraag is of we deze snelheid wel aan kunnen. Is de infrastructuur geschikt om zo snel te werken? En gezien de prijs, hoe efficiënt is deze technologie inzetbaar? Tot voor kort werden Flash disks ingezet volgens oude richtlijnen en architecturen. Het gaat dan wel sneller, maar het kan veel sneller met een moderne infrastructuur.

Met infrastructuur bedoel ik de gehele entourage van het opslaan en terug lezen van gegevens. Nu de disks op ‘warp speed’ werken ontstaan er op andere plaatsen verstoppingen. Is de controller snel genoeg? En hoe zit dat met het netwerk? Het laatste wat we willen is file vorming rondom het gebruik van deze snelle disks.

Een ander aspect is dat we de resources efficiënt gebruiken. Data de-duplicatie is en vereiste. Op traditionele disks zien we post-processing. Eerst wegschrijven en dan later op je gemak uitzoeken welke data al bestond en niet nogmaals opgeslagen hoeft te worden. Flash technologie is veel sneller, en gevoeliger voor de schrijf belasting. Het is belangrijk om data die al bestaat niet onnodig dubbel weg te schrijven, dat werkt alleen maar vertragend. Daarnaast voorkomt het ook de vertragende taken om data weer weg te halen en de rommel op te ruimen.

Men krijgt alleen extreme performance als men alle aspecten van de infrastructuur opnieuw en specifiek ontwerpt voor het gebruik van Flash disks. EMC XtremIO is het nieuwste systeem met een extreem flexibel en efficiënt operating systeem dat data altijd maar een keer weg schrijft in een scale-out architectuur zodat men de data via meerdere controllers (sneller) kan benaderen.

Wouter Kolff – Advisory SE

Wil je meer weten over Flash? Kom dan op woensdag 4 december naar de vAcademy bij EMC.

Laat een reactie achter