VMAX3: Opslag voor Hyper converged


De hyper converged discussie komt nu goed op gang. Naast de uitdagers, de start-ups, hebben de grote bestaande IT fabrikanten ook ideeën, concepten en zelfs al werkende oplossingen in de markt. Zo promoot EMC de VCE producten en zal binnenkort zelf EVO:rail van VMware onder eigen naam op de markt brengen. EMC heeft nog meer ijzers in het vuur.

We kunnen niet zomaar voorbij gaan aan het VSPEX concept, een verzameling van referentie architecturen en blue prints. EMC positioneert binnen VSPEX zijn storage systemen als fundament van de oplossing. De beschreven infrastructuur levert een volledig werkende oplossing maar mag formeel de naam converged niet dragen omdat het, anders dan bij VCE, niet gezien wordt als een product.

Er is nu een storage systeem dat aan de VSPEX referentie architectuur opslag toevoegt en daarmee promoveert tot converged. Sterker nog, het is in potentie zelfs hyper converged. Het nieuwe EMC VMAX3 platform beschikt over alle componenten die men mag verwachten van een hyper converged systeem. De VMAX3 beschikt over voldoende CPU kracht, IO poorten, Memory en opslag capaciteit.

Hyper converged is meer dan alleen een verzameling resources. Deze moeten virtueel beschikbaar zijn middels een hypervisor laag en een vorm van scale-out bieden zodat het ook zwaardere processen kan verwerken. De VMAX3 beschikt over al deze eigenschappen. Al deze functies worden nu nog alleen intern gebruikt. Het systeem beschikt over voldoende vermogen om alle IOPS van een grote bank te verwerken. Niet iedereen heeft behoefte aan dit IOPS geweld en zou de CPU, IO en Memory resources goed kunnen gebruiken voor het draaien van eigen VMs.

Dit klinkt geweldig, het is te mooi om waar te zijn. Bij de introductie heeft EMC het gebruik van alle resources nog aan banden gelegd. EMC levert zelf een aantal VMs die op dit hyper converged systeem mogen draaien. De functionaliteit blijft daarmee beperkt tot storage en informatie management.

Ik zie de potentie van het systeem en vindt het jammer dat we daar nog niet maximaal gebruik van kunnen maken. Echter, ik begrijp de strategie van EMC wel. De VMAX systemen staan symbool voor absolute beschikbaarheid en top performance. Als er meer ervaring is opgedaan in het veld zal EMC bekijken hoeveel resources er eventueel beschikbaar gesteld kunnen worden voor andere VMs, zodat het opslag systeem opslag krijgt tot hyper converged.

Meer weten over de nieuwe Symmetrix VMAX3? Kom naar EMC forum en bezoek de sessie “Redefine Storage: EMC Storage Strategie. Klik hier voor de agenda en om u aan te melden.

Wouter Kolff
Principal Systems Engineer
Field Senior Technologist EMEA

Laat een reactie achter