Verlagen van de TCO: Goed beheer is het halve werk


De Total Cost of Ownership (TCO) is meer dan de aanschafprijs en een beetje onderhoud. Implementatie, integratie en beheerskosten zijn een substantieel onderdeel van de TCO. Deze personele lasten laten zich moeilijk vergelijken omdat we vooraf niet weten wat we kunnen verwachten. Deze kosten dan maar negeren is niet slim. Hoewel nog steeds moeilijk om te gebruiken bij een aankoop beslissing, ze zijn zeker de moeite waard om serieus mee om te gaan.

Ik las onlangs in de blog van Tony van Büüren van Heijst dat een EMC XtremIO Flash storage helpt bij het besparen op dagelijkse beheerstaken en met name op de tuning van database omgevingen. De inzet van Flash storage maakt het leven een stuk eenvoudiger. Zijn dan alle problemen opgelost als we alles meteen op Flash disks zetten? Vanuit een EMC commercieel oogpunt zou ik natuurlijk ‘JA’ moeten roepen, tenminste als het dan ook daadwerkelijk op EMC Flash Arrays komt. Maar dat doe ik niet.

Het gaat niet alleen om de slimme disks. Beheer en de personele lasten gaan verder. Een snelle disk ontslaat je niet van een stuk capaciteitsbeheer. Hoeveel opslag heb ik nu in gebruik, hoeveel heb ik nog reserve, waar kan ik groeien?  Nog belangrijker zijn infrastructurele resource-belasting vraagstukken. Een End-to-End overzicht van de gehele infrastructuur. Geïntegreerde rapportage versus overzichtjes van verschillende systemen die dan weer door beheer geïnterpreteerd moeten worden.

Ik denk dat we nog veel stappen kunnen zetten in de optimalisatie van de IT infrastructuur. De automatisering van de automatisering, de cloud gedachte. Hierbij krijgen we te maken met meer flexibiliteit en mobiliteit van workloads.  Daar hoort dan ook een modern, ‘Cloud ready’, Storage Resources Management (SRM) systeem bij. EMC biedt Software-Defined Storage (cloud storage) middels zijn ViPR oplossing. De Monitoring en rapportage engine die daaraan gekoppeld is heet EMC ViPR SRM.

Wilt u meer weten hoe ViPR SRM het verschil kan maken in de  TCO van uw IT infrastructuur, hoe het ViPR SRM platform integreert in uw omgeving? Kom dan naar de EMC Product of the Month sessie over ViPR SRM op 3 september bij EMC. U kunt zich hiervoor nog inschrijven.

En wilt u tot slot meer weten over EMC XtremIO Flash storage? Kom dan naar EMC Forum 2014 op 2 oktober in Utrecht. Tijdens dit eendaagse evenement zijn naast sessies over Flash storage, ook diverse sessies over Software-Defined Storage. En… ook ik zal spreken tijdens EMC Forum 2014. Inschrijven kan via deze link.

 

Wouter Kolff
Principal Systems Engineer
Field Senior Technologist EMEA

Laat een reactie achter