Some Data is more equal (1984, George Orwell)


Laat ik voorop stellen dat cloud storage een prima gedachte is. Het is wel belangrijk om daar een paar regels bij in acht te nemen. Niet alle data leent zich voor eenvoudig en vooral goedkoop ogende cloud opslag diensten. Uit ervaring blijkt dat het datagebruik door de tijd veranderd. Hot spots schuiven door het systeem en System- en Storage Administrators hebben er hun handen vol aan om het systeem up-to-date te houden om te zorgen dat alle applicaties de performance krijgen waar ze recht op hebben.

Het succes van cloud opslagdiensten wordt momenteel voor 100% gedreven door de lagere kosten. In deze economische moeilijke tijden is de beslissing snel gemaakt om met cloud opslagdiensten in zee te gaan. Achter de wolken schijnt weliswaar de zon maar het is niet altijd mooi weer. Bij cloud opslag kunnen dreigende regen- en onweerswolken ontstaan waardoor data weg kan lekken of het bedrijf onder water kan zetten.

Applicaties en gegevens die cruciaal zijn voor het succes en voortbestaan van de onderneming stellen aanvullende beschermende eisen. Denk hierbij aan relatief eenvoudige zaken als Disaster Recovery en back-up, maar ook aan meer complexe zaken zoals het hergebruik van gegevens voor nieuwe diensten. Het gaat hier niet meer om het opslaan van gegevens maar het effectieve gebruik er van. Hoe snel kan ik de data benaderen? Zijn dat openbare cloud seconden of de gegarandeerde milliseconde van het traditionele lokale en dus veilige SAN?

Ik geloof in een duale oplossing; Hybrid Cloud waar de voordelen van cloud opslagdiensten (lage prijs) gecombineerd worden met de voordelen van een veilig eigen, Private Cloud opslagsysteem (veilig en hoge performance). De automatisering van dagelijkse beheerstaken en een ‘betaal voor wat je gebruikt’ financieringsconstructie zorgen voor het Private Cloud gevoel. Goed gereedschap is het halve werk en een Hybrid Cloud op basis van EMC Symmetrix VMAX met alle geavanceerde en geïntegreerde functionaliteit is het juiste gereedschap voor een Hybrid Cloud. Juist dat halve werk, typisch de grootste kosten post, resulteert in een lagere TCO.

Wouter Kolff

Advisory Systems Engineer

Laat een reactie achter