Solution appliances zijn ook converged


Ik heb al een paar blogs geschreven over converged systemen. De solution appliances had ik nog even buiten beschouwing gelaten. Neemt niet weg dat ook deze systemen hun plaats opeisen in het moderne IT landschap.

Een solution appliance is een extreem doorontwikkelde referentiearchitectuur. Met inspraak van, of op voordracht van de applicatie bouwers. De onafhankelijke software bouwers hebben hardware leveranciers uitgedaagd om een systeem te ontwikkelen die voldoet aan hun specifieke eisen. Indien dit systeem door één partij gebouwd wordt, kan men spreken over een converged systeem. Daar waar meerdere leveranciers samenwerken, blijft er toch een zweem van een referentiearchitectuur hangen.

Bijkomende eisen dat het systeem als geheel, inclusief software, geleverd dient te worden maken het weer een solution appliance. Deze laatste mag gezien worden als converged systeem, daar er voor de klant een duidelijk enkelvoudig aanspreek punt is voor alle componenten van de totale oplossing. De appliance heeft als voordeel dat ook de software/applicatie leverancier zijn goedkeuring heeft gegeven en volledig support geeft indien in het geval er mogelijke problemen optreden.

In de meest extreme vorm komt de appliance inclusief software van een leverancier. Deze zal dan ongetwijfeld claimen dat het de beste oplossing is omdat alles volledig onder controle staat van eigen engineers. Ik ga dat hier nu niet ontkennen, ik wil slechts aantekenen dat deze oplossing een schaduwzijde kent. Er is geen marktwerking meer, het is een vorm van gedwongen winkelnering (lock-in) en men zal dan niet meer profiteren van innovaties van andere marktpartijen.

Een logisch splitsing tussen de infrastructuur en de applicatie stack waarbij de verschillende leveranciers elkaars oplossingen wederzijds ondersteunen biedt voldoende functionaliteit, keuze vrijheid en performance zonder de nare bijsmaak van een vendor-lock-in. Deze strategie biedt in mijn ogen dan ook het beste toekomstperspectief onder de converged systemen en biedt ook de mogelijkheid om mee te groeien naar een volledig software defined data center.

 

Wouter Kolff
Principal Systems Engineer
Field Senior Technologist EMEA

Laat een reactie achter