Hyper converged versus Software-Defined


Game-on. In een tijd waarin de veranderingen zich snel opvolgen en de complexiteit lijkt toe te nemen komen de technologie bedrijven met verschillende oplossingen die de nodige rust en overzicht beloven. Verschillende oplossingen brengen ook weer keuzemomenten mee. Het wordt steeds duidelijker dat de traditionele IT infrastructuur niet meer van deze tijd is. Converged en Software-Defined zijn de magische woorden om de problemen op te lossen.

Deze oplossingsrichtingen verschillen en dwingen een fundamentele keuze af over de route naar de toekomst. Voor het gemak ga ik ervanuit dat beide oplossingen doen wat ze beloven, de effectiviteit en het rendement laat ik aan de verschillende leveranciers. Belangrijker is de vraag of deze oplossingsrichtingen elkaar zullen bevechten of dat ze elkaar uiteindelijk gaan aanvullen.

Momenteel zie ik een harde lijn; beide richtingen kiezen hun eigen weg en is er weinig toenadering. De converged en hyper converged systemen zijn een direct antwoord op de wildgroei van systemen en de complexiteit van de traditionele IT infrastructuur. Door componenten te groeperen in verticale autonome stacks verlaagt men de afhankelijkheden binnen de infrastructuur en vermindert de complexiteit. Ik geloof echt dat deze oplossing, zeker op de korte termijn, goed is. De Software-Defined strategie volgt een andere, meer horizontale, route. Door resources te groeperen op basis van functionaliteit en deze te virtualiseren en de functionaliteit los te koppelen van de fysieke elementen ontstaat een zeer flexibele resource pool. Ik geloof ook zeker in deze oplossing en zeker op de langere termijn daar de software vandaag nog niet volwassen is.

De Software-Defined richting biedt meer mogelijkheden met minder snij verliezen die inherent zijn bij verticaal georganiseerde systemen. De eenvoud van een converged systeem is zeker een voordeel versus de complexiteit van software installaties. In de ideale wereld krijgen we Software-Defined hyper converged systemen. De uitdaging die ik zie is dat beide werelden nu nog elkaars bestaan ontkennen.

De keuze is lastig en zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Wat zijn de korte en lange termijn doelstellingen, waar zit de meeste pijn. Is het een green field of heeft men te maken met een legacy omgeving. Er zijn twee argumenten die vandaag doorslaggevend zijn in de keuze. Een relatief kleine of statische standalone omgeving heeft meer voordelen van een converged oplossing. Het andere uiterste is een grote dynamische omgeving, deze zal meer baat hebben van een Software-Defined oplossing.

Wouter Kolff
Principal Systems Engineer
Field Senior Technologist EMEA

Laat een reactie achter