Harde Software


De strategie van EMC ten aanzien van storage is gericht op software. Dat is voor mensen die EMC nog steeds zien als ‘hardware boer’ een verassing. Als men zich realiseert dat EMC op dit moment al de 6e plaats inneemt op de lijst van grootste software leveranciers, is deze strategie makkelijker te verklaren.

Een belangrijke overname vorig jaar was ScaleIO. Dit is een softwarematige SAN oplossing die gebruik maakt van beschikbare (interne) disks van de servers. Traditioneel werden deze disks als ‘onhandig’ bestempeld daar ze beperkte functionaliteit hadden en lastig waren om te beheren. ScaleIO heeft dat probleem opgelost en van de zwakte een sterkte gemaakt. Doordat de disks dichterbij de CPU zitten hebben ze minder last van latency en bieden dus een betere performance. Door de data te verdelen over meerdere disks in meerdere servers ontstaat ook de benodigde bescherming tegen hardware matige verstoringen zoals het uitvallen van disks of servers.

ScaleIO bestaat uit een tweelaags model, met acces en storage modules, allemaal in software en dus makkelijk te plaatsen en aan te sturen. Elke server die storage nodig heeft draait een access module. En elke server die storage capaciteit beschikbaar heeft maakt deze middels de storage module beschikbaar aan de access modules.

Door deze slimme technologie te integreren met ViPR, dat op een hoger niveau beschikbaarheid en functionaliteit levert, krijgt men een zeer flexibele oplossing waarbij men opslag capaciteit over meerdere locaties kan verdelen en gebruiken terwijl het zich als een entiteit laat beheren. De storage krijgt op deze manier cloud karakteristieken. Deze software oplossing heeft uiteindelijk nog steeds fysieke disks nodig om de data op weg te schrijven.

EMC ESC (Elastic Cloud Storage) is de ideale combinatie van software technieken zoals ViPR en ScaleIO met de benodigde (commodity) opslag capaciteit. De opslag capaciteit wordt binnen het ESC systeem door de storage modules beschikbaar gesteld en via de access modules aan ViPR aangeboden. De ViPR portal maakt de beschikbare capaciteit toegankelijk voor de applicatieservers.

Wouter Kolff
Advisory Systems Engineer.

Laat een reactie achter