Green IT met EMC ViPR Software-Defined Storage


Tijdens het schrijven van mijn vorig blogs over EMC ViPR, die gewijd waren aan de voordelen voor de gebruikers van ViPR, zag ik ook het zogenaamde groen gehalte. Deze blog wijd ik dan ook geheel aan de groene aspecten; minder stroomverbruik, minder ruimte en duurzaamheid van de gebruikte componenten.

Eerst nog even een misvatting uit de weg ruimen.  Ja ViPR kan ook met commodity disks werken, en dat kunnen ook grote SATA disks zijn, die lekker veel opslag capaciteit hebben en weinig stroom verbruiken. Let wel, ViPR bezit geen toverkrachten en zal met deze disks nooit FLASH performance bieden. De groene discussie is dan ook een vergelijk tussen traditioneel en Dataopslag 2.0 met vergelijkbare functies en performance.

ViPR kan gebruik maken van beschikbare storage systemen. De vraag is, welke groene winst biedt ViPR in dit geval? De bestaande systemen blijven immers bestaan, nemen evenveel ruimte in en gebruiken evenveel stroom. En dat klopt. De winst zit namelijk in een beter gebruik door een betere toegankelijkheid vanuit meerdere systemen. Er zal minder leegstand zijn waardoor de ruimte en stroom die nodig is effectiever wordt gebruikt. Daarnaast biedt ViPR een langere levensduur van de bestaande systemen.

In de toekomst zie ik een grotere rol weg gelegd voor Just a Bunch of Disks (JBOD). Dit zijn losse of zeer eenvoudige systemen met standaard componenten waardoor de aanschafkosten laag zijn. ViPR biedt dan de benodigde intelligentie en functionaliteit. De centrale ViPR-nodes verbruiken natuurlijk ook stroom. Het voordeel zit nu vooral in de sizing. Traditioneel kreeg elk storage systeem minimaal een tweetal controllers die omwille van de toekomstige scale-up capaciteit matig gebruikt werden. De ViPR controllers en data services schaalt men op naar mate men deze nodig heeft. De sizing van de ViPR nodes is gebaseerd op de daadwerkelijke behoefte en vertoont daardoor een hoge utilisatie en voldoet daarmee aan de eisen van Groene IT.

Het laatste aspect waardoor ViPR groener is dan traditionele IT is dat ViPR ook bestaande resources kan gebruiken die in de traditionele aanpak volledig buiten beschouwing zouden blijven. Denk hierbij aan de interne disks van servers. Deze resources zijn aanwezig, ze zijn betaald, verbruiken stroom maar worden niet of nauwelijks gebruikt. ViPR kan daar verandering in brengen.

Wouter Kolff
Advisory Systems Engineer.

Laat een reactie achter