Dell en EMC


unity

Zowel EMC (1979) als Dell (1984) zijn beiden groot geworden in de 80’er- en 90’er-jaren, toen de computerindustrie massaal van het mainframe naar de client-server architectuur overstapte. De oorsprong van Dell was de processor, die eerst in PC’s (de cliënt) en later ook in servers werd gebouwd. De oorsprong van EMC daarentegen was de opslag van data. Elke processor genereert en gebruikt data, die ‘ergens’ opgeslagen moet zijn of worden. De link tussen data en de processor is evident: zonder elkaar kunnen applicaties niet functioneren.

De afgelopen dertig jaar heeft Dell zich ontwikkeld tot een marktleider op het gebied van computersystemen. Het bedrijf bewoog zich ook in de richting van dataopslag omdat hier een logische behoefte aan ontstond. Anderzijds ontwikkelde EMC zich tot de marktleider op het gebied van storage en bewoog tegelijkertijd naar de server om geïntegreerde storage- en server-infrastructuren mogelijk te maken.

Volwassen markt
Dat Dell en EMC elkaar op die wijze tegenkwamen, maakt dat het samengaan van Dell en EMC niet meer dan een logische ontwikkeling is. Beide bedrijven werkten van 2001 tot 2011 al intensief samen met storage-oplossingen. Nu de client-server-markt volwassen en stabiel is geworden, is innovatie meer gericht op integratie en automatisering van de hele keten van computer, netwerk en opslag, in plaats van de ontwikkeling en verkoop van de afzonderlijke componenten. In (hyper) converged-systemen, zijn processor en flashdisk intussen commodity-componenten geworden en de software bepaalt welk component wanneer welke functie moet uitoefenen om een informatiedienst te leveren.

Dat betekent dat een processor soms voor een applicatie, soms voor een netwerkfunctie en soms voor een dataopslagfunctie wordt gebruikt. Dit al naar gelang het uitkomt. Langzaam zien we het verschil tussen specifieke computer- en opslagfuncties verwateren én zoals al ik in mijn vorige blog beschreef: ‘het netwerk is eindelijk de computer geworden’. In onze wereld van internet verbonden systemen, is op elk knooppunt een verzameling van computing- en storage-functies nodig om informatie te kunnen delen en applicaties te laten functioneren.

Processor en data
Door de hierboven beschreven ontwikkeling, waarbij Dell vanuit de processor is ontstaan en EMC vanuit de data, is de overlap tussen beide bedrijven beperkt. Het is dus een logische stap de handen in elkaar te slaan en samen de nieuwe wereld van hyper converged-infrastructuren verder te ontwikkelen. Voordelen in de engineeringfase, voordelen door de productiefaciliteiten samen te voegen, voordelen om de supplychain van onderdelen bij elkaar te brengen en voordelen om het distributiekanaal te integreren.

Dit levert enorme efficiëntievoordelen op, die ook nodig zijn om de kostprijs van informatie-infrastructuur-systemen als nutsfunctie zo laag mogelijk te houden. Omdat een goed werkende en altijd aanwezige informatievoorziening in feite niets meer dan een nutsfunctie is geworden, zoals water en gas, dient de infrastructuur zo goedkoop en automatisch mogelijk te kunnen worden opgebouwd en gerund.

Consolidatie
Dit vraagt consolidatie en het creëren van grote consortia om dit te realiseren. In elke volwassen bedrijfstak kan je die ontwikkeling herkennen, niet alleen in de toeleverende industrie voor nutsvoorzieningen. Toen de luchtvaartindustrie eind vorige eeuw volwassen werd, vond daar grootschalige consolidatie plaats. Datzelfde gebeurde in de eveneens volwassen geworden auto-industrie. Dus eigenlijk is er op dat gebied niets nieuws onder de zon.

Echter naast de volwassen client-server-markt, ook wel bekend als het tweede platform, is er een derde platform ontstaan dat nog lange tijd een jonge industrietak blijft. Hier vinden volop innovaties plaats en deze markt wordt beheerst door start-ups en jonge, lichtvoetige en lenige ondernemingen. Het gebruik van Open Source is de aanjager van nieuwe ontwikkelingen. En dat vraagt een heel ander verdienmodel voor deze bedrijven. Omdat die ontwikkelingen daar zo snel gaan, is consolidatie absoluut niet aan de orde. Je moet die ‘plantjes’ goed verzorgen, maar ook hun eigen gang laten gaan om optimaal te kunnen groeien.

Van federatie…
Om deze dubbele behoefte te faciliteren, was EMC al tien jaar bezig hiervoor een federatiemodel toe te passen, zoals het in 2004 geacquireerde VMware buiten de EMC-organisatie te houden en in 2007 zelfs naar de beurs te brengen. Ook andere op nieuwe markten gerichte acquisities zoals RSA security (Compliance en Riskmanagement), Pivotal (cloud-ontwikkelplatform) en Virtustream (cloud-applicatiemanagement) werden als separate merken buiten de hoofdorganisatie gehouden onder de paraplu van een federatie van bedrijven.

Met het samengaan van Dell en EMC is deze los-vaste structuur gebleven en is er een familie van bedrijven ontstaan onder de naam Dell Technologies. Hieronder vallen vanzelfsprekend de Dell Client Solutions Group(cliënt- en eindklantproducten) en de Dell-EMC Infrastructure Solutions Group(voornamelijk voor datacenter-oplossingen). Echter, er zijn verschillende strategische kleinere onderdelen die vanuit innovatie overwegingen zich losser in de grote familie kunnen bewegen zoals VMware, Pivotal en SecureWorks.

….naar familie
Door deze familie van bedrijven met verschillende kenmerken, groot en op consolidatie gericht én klein en op innovatie gericht, is een evenwicht ontstaan voor een gezonde groei en ontwikkeling voorwaarts. We kunnen geïntegreerde en daardoor goedkope en robuuste Infrastructure als een Service (IaaS)-oplossingen in de markt zetten en daarboven lichtvoetige Platform als een Service (PaaS)-oplossingen bieden. In vooral de wereld van PaaS, die grotendeels op Open Source-oplossingen wordt gebouwd, vinden nog dagelijks enorme ontwikkelingen en vernieuwingen plaats.

Daar waar een industrie volwassen is geworden, ontstaan wereldwijde conglomeraten zoals we die herkennen in de luchtvaart met Boeing en Airbus, in de auto-industrie met GM, Volkswagen en Toyota, in de consumentenelektronica met Apple en Samsung.

Met de Dell-EMC combinatie hebben we een logische stap gezet naar de consolidatie in dit marktsegment, terwijl in de familie genoeg jongere telgen zijn die in een beschermde, private omgeving kunnen uitgroeien naar volwassenheid. We hebben er zin in!

The post Dell en EMC appeared first on Datacentered.

Laat een reactie achter